Pelialan opit: kysyimme DieNo Gamesin toimitusjohtaja Jesse Elloselta vinkkejä pelialasta kiinnostuneille

Game Development, Uratarina, Yrittäjyys

15 tammikuun, 2024

DieNo Gamesin toimisto sijaitsee Helsingin rautatieaseman kupeessa. Avokonttorilla ihmiset istuvat näyttöpäätteiden äärellä, kun kävelemme DieNo Gamesin toimitusjohtaja Jesse Ellosen kanssa kokoushuoneeseen, joka täyttyy isosta sohvasaarekkeesta.

DieNo Games on mobiilipeliyritys. Yritys on perustettu 2017 ja se on kerännyt tähän mennessä 2,75 miljoonaa euroa sijoitusrahaa. Yritys kehittää tällä hetkellä seuraavaa peliään.

”Valitse joku oikea ala”

Jesse Ellonen kilpapelasi nuorempana tietokonepuolella. Ensimmäisen maistiaisen hän sai pelien kehitykseen jo yläasteella, kun hän innostui muokkaamaan pelaamiensa pelien käyttöliittymiä. Tällöin Ellonen ymmärsi ensimmäistä kertaa sen, että ihmiset voivat rakentaa omia pelejä. Modaukset käyttöliittymiin lähtivät pienistä muutoksista, oppia haettiin keskustelufoorumeilta ja googlesta.

Opinto-ohjaajalta hän ei kuitenkaan saanut tukea ajatukselleen, vaan Ellosta kehotettiin valitsemaan ”joku oikea ala”. Kaksi vuotta myöhemmin Rovio julkaisisi mobiilipelin nimeltä Angry Birds. Nykyisin peliala on Suomen suurin kulttuurivientituote.

Ellonen opiskeli kokiksi. Into peleihin ei kadonnut mihinkään, vaan hän suoritti vapaa-ajallaan eri kursseja pelin tekemiseen liittyen – erityisesti peligrafiikat kiinnostivat.

Ensimmäinen peli

Kuva otettiin Metropolian kirjastossa, vuosi oli 2017.

27.10.2017 Metropolia Ammattikorkeakoulu, Leppävaaran kirjasto. Kuvassa vasemmalta: Markus Nyholm, Tomi Toivanen sekä Olli Tuunanen. Kuvaaja Jesse Ellonen. Nykyisin DieNo Gamesissa vaikuttavat Ellonen sekä Toivanen.

Viisi opiskelijaa, jotka hädin tuskin tunsivat toisiaan vielä muutama kuukausi sitten, olivat osallistuneet silloisen AmiEdun, Metropolian sekä Stadin Ammattiopiston järjestämään monipeliprojektiin. Projektin aikana tiimi oli rakentanut mobiilipelin, Spin Riderin. Ja kun peli julkaistiin, tapahtuma ikuistettiin kameralle.

Spin Rider ei ollut suuri menestys, eikä DieNo Gamesilaisilla ollut vielä ymmärrystä liiketoiminnasta. Omien sanojensa mukaan he tykkäsivät tehdä pelejä, mutta eivät olleet ajatelleet, miten saisivat tekemistään peleistä rahaa.

Liiketoimintatuntemuksen puutetta kuvaa muun muassa se, että julkaisun yhteydessä Google kertoi tiimille, että he tarvitsevat julkaisua varten y-tunnuksen. Sellainen sitten tehtiin.

Kun Ellonen katsoo taaksepäin, hän toteaa, että pelinkehityksen alussa olisi hyvä miettiä pelin kohderyhmä. Onko pelille olemassa olevaa yleisöä? Tekeekö peliä harrastuspohjalta ihan vain omaksi ilokseen, vai toivooko siitä leipätyötä?

Valjasta oppisi ja kysy neuvoa

 

Tiimi ei kuitenkaan lannistunut ensimmäisen pelinsä vastaanotosta, vaan he päättivät valjastaa oppinsa seuraavaa peliä varten. Seuraavan kolmen vuoden aikana jokainen perustajajäsen teki joko päivätöidensä ohessa tai käytti säästöjään ja sitoutui kokoaikaisesti uuden pelin kehittämiseen. Kaikki irtoava aika käytettiin pelifirmaan.

Aiemman opitun lisäksi vinkkejä haettiin pelialan tapahtumista. Tapahtumissa he kyselivät itseään kokeneemmilta neuvoja sekä kasvattivat ymmärrystään siitä, miten pääsevät kehityksessä seuraavalle tasolle.

Ellonen haluaa rikkoa myyttiä, jonka mukaan omista projekteista ei saa kertoa muille siinä pelossa, että joku varastaa idean tai ettei puolivalmista peliä kehtaa näyttää.

Hänen mukaansa Suomen kilpailuetu on se, että täällä jaetaan tietoa avoimesti. Tiedon jakaminen on huomattavasti tiukempaa muualla.

“On taloudellisesti ja mielenterveydellisesti kannattavampaa kysyä peliin reaktioita, käyttäjädataa, mielipiteitä kuin antaa aamuyön demoneiden kuiskia epävarmuuksia korvaan liian pitkään.”

Kill your darlings

 

Heikoista peleistä irti päästäminen oli DieNo Gamesille aluksi yllättävänkin vaikeaa. Ellosen mukaan he ovat luopuneet noin 15 peli-ideasta tai prototyypistä matkan varrella. Oli haastavaa hyväksyä, että peli, jota he itse rakastivat, poltti rahaa eikä kannattanut. Tappion myöntäminen voi vaatia opettelua.

Siinä joutuu myös tekemään valinnan, onko yritys vai peli tärkeä” Ellonen toteaa.

Kaikki pelit, joista on luovuttu, ovat pitkässä juoksussa tehneet yritykselle hyvää.

Tahto yli taidon 

Puhe kääntyy siihen, minkälaista osaamista pelin kehittäminen vaatii.

Pelin rakentamiseen liittyy paljon muutakin kuin koodaamista – esimerkiksi suunnittelua, grafiikkaa, ääniä sekä tarinaa.

”Kannattaa miettiä, mitkä ovat ne omat vahvuudet ja löytää ihmisiä, jotka täyttää sun heikkouksia.” Ellonen tuumaa.

DieNo Games paikkasi paljon omaa osaamistaan ihan vain opiskelemalla, katsomalla tutoriaaleja ja kysymällä apua. Jatkuva oppiminen onkin yrityksen DNA;ssa. Google on ystävä.

”Fakta on se, että kaikki joutuvat aloittamaan jostakin. Tekeminen on enemmänkin tahdon kuin varsinaisesti taidon kysymys.”

Vinkit uusille pelialan yrittäjille

 

Kuten niin moni muukin yrittäjä, myös Ellonen korostaa verkostoitumisen tärkeyttä.

Suomalaisuuteen ei usein liitetä yltiösosiaalisuutta ja tuntemattomille ihmisille puhuminen voi vieroksuttaa, mutta esimerkiksi pelitapahtumissa ihmiset ovat tulleet yhteisen mielenkiinnon kohteet äärelle. Yhteiset intressit helpottavat.

Verkostoituminen on avannut DieNo Gamesille tärkeitä ovia. Sen kautta he ovat saaneet sijoittajiakin.

”Jos viiden vuoden päästä tätä firmaa ei ole, arvokkain asia, mitä mulla on jäänyt tästä käteen, on verkosto” Ellonen kuittaa.

 

Tiesitkö, että voit kehittää omaa peli-ideaasi Metropolian pelihautomo LGINissä? 

 

Living Game Intelligence Network (LGIN) on Metropolian pelialan verkosto, jokat tarjoaa:

  • laajan, kansainvälisen mentori- ja vertaistukiverkoston pelinkehittäjille
  • maksuttomia työpajoja sekä webinaareja pelialan eri aiheista
  • LGIN Incubation Track -ohjelman, jossa voit kehittää peliäsi ohjatusti muutaman kuukauden ajan ja saat käyttöösi maksuttoman toimistotilan Arabian kampuksella
  • Turbiini: Introduction to Game Business -kurssin (5 op)

Mikäli haluat kehittää peliäsi intensiivisemmin, voit hakea mukaan LGINin Incubation Trackille.

Incubation Trackilla aloittaa samaan aikaan useampi pelitiimi tai kehittäjä. LGIN tarjoaa osallistujille toimistotiloja sekä erilaisia tapahtumia pelikehityksen tueksi. Viime vuonna pelitiimeille tarjottiin demopäiviä, jolloin Metropolian opiskelijat testasivat pelejä sekä antoivat arvokasta palautetta.

Hakuaika LGIN Incubation Track -ohjelmaan on 29.1. – 18.2.2024.

Lue lisää: www.lgin.fi