Omannäköinen urapolku: Sairaanhoitajaopiskelija Maria Härkönen kehitti omaa yritysideaansa Turbiinissa

Uratarina, Yrittäjyys

13 toukokuun, 2024

Toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija, Maria Härkönen, ilmoittautui viime vuoden keväänä Metropolian yrityshautomo Turbiinin järjestämälle Yrittäjyysfoorumille tietämättä mitä tulevaisuus tuo tulleessaan – oman yrityksen kehittämistyön.

Kaukana omasta ajatusmaailmasta

 

Maria Härkönen kuvailee itseään äidiksi, sairaanhoitajaopiskelijaksi sekä ammatinvaihtajaksi. Härköseltä löytyy 15 vuoden työkokemus Helsingin kaupungin liikuntapalveluilta sekä lähihoitajan ammattinimike. Vuonna 2022 hän haki Metropoliaan opiskelemaan sairaanhoitajaksi.

”Tykkään hoitoalasta, mutta sanotaan näin, että tuossa opiskelujen ensimmäisen vuoden jälkeen mietin, että onko ala sittenkään oma juttu. Sitten tosiaan päädyin Turbiinin Yrittäjyysfoorumiin, joka sai uudenlaisen kipinän syttymään. Ja olen nykyään sitä mieltä, että kyllä – olen oikealla alalla”

Maria Härkönen kuuli ensimmäisen kerran Turbiinista sairaanhoitajapäivillä keväällä 2023.

”Ensin ajattelin, että mikä Turbiini – en ymmärrä.” Sairaanhoitajapäivien jälkeen Maria bongasi kutsun Yrittäjyysfoorumiin.

”Mietin pitkään, että lähdenkö ja onko tapahtuma juuri minulle.”

Härkönen kuvailee elämänfilosofiaansa ”mitään en saa, jos mitään en anna” -henkiseksi, joten hän päätti antaa myös Yrittäjyysfoorumille mahdollisuuden.

Yrittäjyysfoorumi järjestettiin Metropolian Arabian kampuksella toukokuussa 2023.

”Ensimmäinen olo tapahtumassa oli, että hetkinen, nyt ollaan kyllä kaukana näiden ihmisten ajatusmaailmasta” Härkönen kertoo.

Tespackin toimitusjohtaja Caritta Sepän puheenvuoro kuitenkin vakuutti Härkösen. Seppä avasi puheenvuorossaan periksiantamattomuuden tärkeyttä. Vaikka kompastelisit ja epäonnistuisit, Seppä korosti jatkamisen merkitystä.

Härkönen löysi puheenvuorosta piirteitä itsestään.

Oman näköinen urapolku

 

Yrittäjyysfoorumin jälkeen Härkönen odotti kuumeisesti kevään 2024 Turbiini Myllypuron haun avautumista: ”Mistään en ole niin onnellinen, että pääsin mukaan. Olen saanut todella hyviä kontakteja Turbiinin kautta.”

Turbiini on Härkösen mukaan vahva ponnahduslauta aloittaville yrittäjille. Turbiinin vahvuuksiin kuuluu myös vaihtokauppa – vaikka itseltä ei tiettyä osaamista löytyisi, voi Turbiinin kautta löytää taitavan tekijän tai henkilön, joka osaa opettaa asian.

”Turbiini tarjosi työkalut alusta asti kustannuslaskelmista liiketoimintasuunnitelmaan. Opin myös sen, että ei ole oikea tietä, on vain sinun näköinen tie.”

Yrittäjähenkiseksi itseään kuvaava Maria Härkönen toteaa, että sisäinen yrittäjyys työssä kuin työssä lisää työn miellekyyttä.

NepsyCare – Härkösen yritysidea nousee omasta elämästä

 

Maria Härkösen yritysidea nousee omasta henkilökohtaisesta tausta, sillä Härkösen lähipiiriin kuuluu neuropsykiatrisista haasteista kärsivä henkilö eli nepsy.

Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta. Neuropsykiatrisia vaikeuksia ovat esimerkiksi ADHD ja ADD, Aspergerin oireyhtymä ja muut autismikirjon häiriöt, kehityksellinen kielihäiriö sekä Touretten oireyhtymä. (Lähde: Näe nepsy https://naenepsy.fi/)

Härkösen perheen tapauksessa neuropsykiatristen haasteiden lisäksi mukana on mielenterveyshankaluuksia. Härkönen löysi itsensä tilanteesta, jossa hän joutui hakemalla hakemaan apua perheen nepsyhaasteisiin.

Omien haasteiden keskellä Härkönen tunnisti yhteiskunnallisen tarpeen saavutettavalle, matalan kynnyksen nepsyavulle.

Härkösen yritysidea NepsyCare tarjoaa nepsyperheille – lapsille, nuorille sekä heidän vanhemmilleen – kotiin vietävää ennaltaehkäsevää mielenterveyspalvelua.

Suurin osa mielenterveyspalvelusta tarjotaan arkiaikana ja usein vasta siinä vaiheessa, kun ongelma on jo olemassa – ei ennaltaehkäisevästi. ”Pahimmassa tapauksessa vanhempi joutuu ottamaan vapaata töistä, jotta apua saa”. NepsyCare tarjoaa palvelua asiakkaalle juuri kuin hänelle sopii.

Osallistuessaan Turbiiniin Härkösen yritysidea ei ollut vielä tarkasti selvillä, vaan idea kehittyä opintojakson aikana.

Kokeile rohkeasti

 

Seuraavaksi Maria Härkösen suunnitelmissa on perustaa yritys vuoden vaihteessa, hakea starttirahaa sekä palata Turbiinin asiantuntijoiden neuvojen ääreen – tarpeen tullessa.

Härkönen lähettää terveiset kaikille yrittäjyysuteliaille: pidä oma into yllä, innostumisessa ei ole mitään väärään sekä verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu!

”Suosittelen Turbiinia ihan kaikille opiskelijoille, ihan kaikille. Etenkin terveydenhuollon opiskelijoille. Voisin veikata, että 90% sairaanhoito-, terveydenhoito- ja kätilöopiskelijoista ajattelee, että ei minusta ole yrittäjäksi tai yrittäjyys ei kiinnosta minua. Sanoisin, että juuri siinä kohtaa kannattaa hypätä sinne epämukavuusalueelle ja käydä kokeilemassa Turbiinia.” Maria Härkönen toteaa loppuun ja täydentää, että Turbiini oli Härkösen opintojen innovatiivisen opintojakso.