Tuotteista itsesi ja vältä nämä virheet – Jonna Joutsenen vinkit sisällöntuotantoon

Uratarina

20 syyskuun, 2023

Tuotteista itsesi ja vältä nämä virheet – Media-alan yrittäjän Jonna Joutsenen vinkit aloittavalle sisällöntuottajalle

 

Media-alan ammattilainen ja Metropolian Alumni Jonna Joutsen vieraili Turbiini Arabiassa, jossa hän kertoi oman yritystarinansa ”Tuotteista itsesi (ja vältä nämä virheet)”. Istuimme Jonnan kanssa alas ja kävimme läpi tämän hetken kuumimpia vinkkejä media-alan yrittäjille. 

Jonna Joutsen käynnisti oman yritystoimintansa neljä vuotta sitten. Ensimmäinen media-alan työpaikka tarjoutui  jo kymmenen vuotta sitten, ja Jonnan CV on vakuuttava sisällön tuotannon näkökulmasta – viimeisin iso projekti oli Love Islandin jakso-ohjaajana. Tämän lisäksi Joutsen tekee puhuja- ja juontotöitä sekä podcasteja.

Uransa alkuajoista Joutsen painottaa sitä, miten hyvää – ammatillisessa mielessä – tekee paneutua myös asioihin, jotka eivät aina ensisijaisesti kiinnosta. Oiva koulu sisällöntuotantoon on tuottaa sisältöjä, joista täytyy kaivaa esille kiinnostava näkökulma.   

Nettikiusaaminen madalsi kynnystä somealan ammattilaiseksi 

 Joutsen kohtasi ammatin valintansa varjopuolet uransa alkuaikoina Iltalehden Fiidi.fi toimittajana.

”Jouduin toimittajana pahasti nettikiusatuksi, ja se oli tosi rankkaa aikaa. Muistan ajatuksen, että nyt kun tässä on ikään kuin kohdannut julkisuuden varjopuolet, niin ruvetaan sitten tekemään täysillä. Siinä kohtaa lähdin rakentamaan tosi voimakkaasti omaa sometekemistä”, Joutsen kertoo.   

Someyrittämisestä puhuttaessa Joutsen ottaa esille oman siviilipersoonan ja sekä liiketoiminnan erottamisen merkityksen. Kun toimii yrittäjänä, olisi hyvä ajatella omaa someprofiiliaan firmana.

”Liian kliininen ei tarvitse olla, mutta on hyvä myös pohtia, mikä on se oma juttu, minkälaisia asioita tekee, mitä myy. Kun pysähtyy miettimään näitä, ei sisältö ole sillisalaattia”, Joutsen kertaa.  

Joutsenen mielestä tällä hetkellä kiinnostavin sometrendi on TikTok. Sisällöntuotannon näkökulmasta TikTokissa ihminen on aidommillaan ja kenen tahansa sisältö voi olla kiinnostavaa ja hyvin tehtyä.   

Opiskelutausta on laadun tae 

Radio- ja tv-tuotannon opiskelusta Joutsenen käteen on jäänyt työn laadun varmistaminen. Kun tuntee journalistiset ohjeet, esimerkiksi podcast-haastattelut ovat uskottavampia. Joutsen muistuttaa myös kotiläksyjen tekemisestä ennen kuin tapaa haastateltavia.  

Toimittajataustainen Joutsen arvostaa lähteitä sekä peräänkuuluttaa faktantarkistuksen tärkeyttä.

Epäonnistumisen pelko tappaa luovuuden

Kun puhe kääntyy epäonnistumisiin sisällöntuotannossa, Joutsen puhuu epäonnistumisen pelosta.

”Itselläni on jäänyt aikanaan hirveän paljon sisältöä postaamatta sen takia, että olen yrittänyt olla sisällöissä liian täydellinen”, visuaalisuudesta kiinnostunut Joutsen sanoo. 

”Varsinkin, jos haluaa sosiaalisessa mediassa kasvaa, ei kannata tuijottaa jokaista kuvaa – jokainen kuva ei voi olla se täydellisin kuva.”  

Joutsenen mukaan tärkeämpää on tuottaa paljon sisältöä kasvaakseen. 

Hinnoittele osaamisesi oikein 

Joutsenen mukaan media-alan suurin haaste liittyy hinnoitteluun. Kulttuuriala on täynnä lahjakasta porukkaa, ja ihmiset ovat joskus liian vaatimattomia oman osaamisensa kanssa. Omaa osaamistaan ei pidä myydä liian halvalla.

“Jos osaamistaan ja omaa brändiään myy liian halvalla, polkee se alan palkkoja alemmas. Lisäksi omien hintojen nostaminen on jälkeenpäin hankalaa. Yritykset osaavat kyllä hyödyntää alalle haluavia, siksi mielestäni esimerkiksi kaupallisia yhteistöitä ei pitäisi tehdä pelkillä tuotepalkkioilla.” 

Yrittäjän vapaus palvelee 

Kysyimme lopuksi Jonna Joutsenelta, mikä yrittäjyydessä on parasta.

Ehdottomasti vapaus”, hän sanoo. 

Kuka?

Kuka?

Metropolian ja elotv:n Alumni, media-alan yrittäjä Jonna Joutsen on toiminut yrittäjänä viimeiset 4 vuotta. 

Työkokemusta Joutsenella on kertynyt media-alalta yli 10 vuotta – viimeisin iso projekti oli Love Islandin jakso-ohjaajana.

Jonna Joutsen tekee podcasteja, puhuja- ja juontokeikkoja, ja onkin vieraillut muun muassa Turbiini Arabiassa.