Vuonna 2018 Arla Joensuu ja Timo Kuusisto kaipasivat mahdollisuuksia tutustua uusiin ystäviin

Uratarina, Yrittäjyys

21 maaliskuun, 2023

Kaverisovelluksen perustajat Arla Joensuu ja Timo Kuusisto vierailivat Turbiini Myllypurossa. Kysyimme, miten idea syntyi, mitä tekijäkaksikko on oppinut matkan varrella ja miten Kaverisovellus yhdistyy Metropoliaan.

Kaverisovellus on yhteiskunnallinen startup, joka ratkaisee valtakunnallista haastetta, yksinäisyyttä. Kyseessä on maksuton sovelluskaupoista ladattava appi, jonka avulla aikuinen voi etsiä itselleen kavereita, esimerkiksi yhteisten arvojen perusteella.

Kaverisovellus syntyi oman kokemuksen kautta

Vuosi oli 2018. Arla Joensuu kuvailee hetkeä uupumuksen jälkeiseksi heräämiseksi. Takana oli työntäyteistä aikaa ja väsymys otti vallan Arlan arjesta. Uupumuksen myötä myös sosiaaliset kontaktit kärsivät. Kotona levätessään Arla kaipasi etäkontakteja, vertaistukea sekä vanhoja – ja miksi ei vaikka uusiakin – tuttavuuksia.

Myös Timo Kuusisto huomasi aiemmin vilkkaan sosiaalisen elämän kavenneen, kun työelämän ruuhkavuodet yllättivät. Yhdessä ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjinä pitkään toimineet Joensuu ja Kuusisto kävivät aiheesta, sosiaalisten piirien muuttumisesta, keskusteluja ja huomasivat, ettei yksinäisyyden selättämiseksi ollut tarjolla heille sopivia ratkaisuja. Idea Kaverisovelluksesta lähti itämään.

Ideasta intensiiviseen tekemiseen

Digitaalisen sovelluksen kehittämisen ala sekä yksinäisyyden teeman tutkiminen, muuten kuin oman kokemuksen kautta, olivat täysin uutta Arlalle ja Timolle.

Idean syntymisen jälkeen Joensuu ja Kuusisto eivät kuitenkaan tuumailleet.

Kun itse idea kehittyi kevään 2018 aikana, ensimmäinen messuständeily tapahtui jo saman vuoden kesällä. Kuusi kuukautta myöhemmin Kaverisovellus osallistui I love me -messuille valmiin demoversion kanssa.

Yritysidean kehittämisprosessissa auttoivat verkostot, joiden avulla esimerkiksi messuille osallistuminen helpottui.

Verkostojen lisäksi tekemiseen toi varmuutta oma työkokemus yrittäjänä, toimeen tarttuva työote sekä jo aiemmin tuttu, hyväksi todettu yhtiökumppani.

Timo ja Arla korostavat rohkeutta avainsanana. ”Kukaan ei tuu sulle himaan kertomaan, onko sulla hyvä juttu vai ei. Se on käytävä kysymässä ihmisiltä ja esittelemässä asiaa.” Timo tiivistää.

Ainakaan mitään ei tapahdu, jos mitään ei vie eteenpäin

Arla Joensuu painottaa idean testaamisessa toimintaa. Vaikka ideasta ei lopulta syntyisi yritystä, ei testaamisesta ole haittaa, päinvastoin.

Mitään ei tapahdu, jos mitään ei vie eteenpäin” Arla toteaa. Markkinat kertovat kyllä, onko jollain tuotteella tai palvelulla kysyntää, eikä tämä selviä muuta kuin testaamalla.

Puhe kääntyy yritysidean testaamisen tärkeyteen. Metropolian yrityshautomo Turbiini tarjoaa turvallisen sekä helpon alustan testata omaa yritysideaa. Turbiinissa voi kysyä näkemystä kanssaopiskelijoilta, jotka myös kehittelevät omaa ideaansa sekä opettajilta, joilla on monien vuosien kokemus liiketoiminnasta. Vaikka Joensuu ja Kuusisto eivät ole osallistuneet Turbiinin, Metropolia on muuten tuttu – Arlalle alkuperäisesti omien opintojen kautta.

Kaverisovellus ja Metropolia ovat tehneet jo pidempään yhteistyötä MINNO-projektien parissa. MINNO-projektit eli innovaatioprojektit keräävät yhteen työelämän edustajat sekä opiskelijat. Yritykset, työnantajat tai organisaation edustajat tarjoavat opiskelijoille haasteen ratkottavaksi. Projektien aiheet, haasteet, ovat aitoja ongelmia, joihin halutaan jokin uusi ratkaisu. Näin myös toimeksiantajat sitoutuvat projektiin.

Ihan alusta saakka Kaverisovelluksen mukana on ollut oikeita testiryhmiä. Facebookista kerätty 100 hengen testiryhmä koostettiin alkutaipaleella hetkessä. Testiryhmät ovat antaneet arvokasta dataa. Arla korostaa Kaverisovelluksen kehittämisessä ruohonjuuritason toimintaa, jota myös MINNOt osaltaan edustaa.

Olettamisen sijaan, testaa.

Yksinäisyys on yhteiskunnallinen asia

MINNOt ovat auttaneet Arlaa ja Timo hahmottamaan yritystoimintansa paremmin yhteiskunnallisen yrittämisen näkökulmasta. Kaverisovelluksella on yhteiskunnallinen tarkoitus yksinäisyyden taklaamisessa.

Organisaatioilla uupuu tapoja edistää sosiaalista hyvinvointia. Etäaika itsessään korosti haastetta, kun ihmisillä ei ole ollut mahdollisuutta tavata työkavereitaan kahvitaukojen merkeissä. Viimeisen MINNOn tulokset vahvistavat tätä näkemystä.

Tämä on kulttuurin muutos ja Kaverisovellus tuottaa muutosta yhdessä organisaatioiden kanssa.” Arla sanoo. Kaverisovelluksella on useita organisaatioita yhteistyökumppaneinaan.

Onnistumisten kokemuksiin muiden tuella

Ensimmäisiksi onnistumisen kokemuksiksi Kuusisto nimeää käyttäjämäärien kasvun jo alkuvaiheessa sekä käyttäjien palautteet ja tarinat uusista kaverisuhteista. Joensuu taas ottaa esille itse applikaation kehittämisen. Maksuttoman sovelluksen lataa tätä nykyä jopa 100 uutta henkilöä päivittäin.

Demoversion jälkeen Kaverisovelluksen apujoukkoihin on liittynyt niin sanottuja niche -osaajia, kuten dataohjatun asiakaspolun tekijöitä, kansainvälistymisen asiantuntija sekä tietysti koodari. Kaverisovelluksen tiimi muodostuu freelancereista.

Tekijätiimin lisäksi mentorit ovat olleet arvokas lisä liiketoiminnan kehittämisessä. Mentorit tai ”Business Advisorit” ohjaavat aktoreita eli mentoroitavia yleensä maksutta. Mentorisuhde kehittää myös mentoroitavan ammattitaitoa ohjaamisen näkökulmasta. Mahdollista mentoria voi lähestyä vaikkapa lounasehdotuksen merkeissä. Arla Joensuu kertoo, että mentoreista on ollut suuri apu oman liiketoiminnan hahmottamisessa ja omat mentorinsa hän on hankkinut nuorena.

Kuten aina Turbiinin yritystarinoissa, kysyimme lopulta vinkkejä opiskelijoille, joilla on yritysidea mielessä. Mitä vinkkejä Arla ja Timo antaisivat yrittäjyydestä unelmoiville?

  1. Liittoudu itseäsi viisaampien kanssa. Älä pelkää kysyä neuvoa niiltä, jotka asiasta tietävät paremmin.
  1. Älä oleta. Kannattaa selvittää ja kysyä muiden näkemyksiä asioihin. Suun avaamalla saa aika paljon tietoa.
  1. Unohda häpeä. Epäonnistumisia ei tarvitse pelätä. Huonoja tuloksia ei voi saada, sillä kaikki tulokset ovat yhtä arvokkaita. Markkinat kertovat kyllä totuuden.
  1. Ei kannata pelätä kilpailua, tai sitä että joku vie ideasi. Lopulta onnistuminen on enemmän tekemisestä ja tyypeistä kiinni.

Kaverisovellus on kasvanut matkan varrella valtakunnallisesta kansainväliseksi ja seuraava askel on pysyvän tiimin kasvattaminen.

Lataa Kaverisovellus maksutta sovelluskaupasta täältä.

Tutustu Kaverisovellukseen täältä.