Metropolian Alumni Fadumo Ali avasi kasvuyrityksensä Hoiwa Oy:n tarinaa Turbiini Myllypurossa

Uratarina, Yrittäjyys

16 helmikuun, 2023

Fadumo Ali vieraili Turbiini Myllypuron yrityshautomo-opintojaksolla

Kuva: Fadumo Ali vieraili Metropolian Turbiini yrityshautomossa

Metropolian Alumni, terveydenhoitaja sekä Hoiwa Oy:n toimitusjohtaja Fadumo Ali kertoi yritystarinansa Turbiini Myllypuron yrittäjyyskurssilla. Vain kaksi vuotta sitten perustettu terveydenhuoltoalan henkilöstöpalvelu Hoiwa Oy on kasvanut onnistuneesti, ja Ali palkittiin kotikaupunkinsa Espoon toimesta Vuoden yrittäjänä 2022. Hoiwan mainoksia on näkynyt niin Oulussa kuin New York Times Squarellakin.

Miten yritystoiminta sai alkunsa?

Fadumo Ali muutti perheineen vuonna 1990 Somaliasta Suomeen Alin ollessa 3-vuotias. Ali kasvoi kahdeksan veljen kanssa, keskimmäisenä lapsena ja oppi pitämään puoliaan jo nuorena. Lukiossa haaveena oli lääkärin ura, mutta ajatus pitkästä matikasta ei houkutellut. Alin ensimmäinen askel sosiaali- ja terveysalalle tapahtui avustajan töiden kautta. Avustajana Ali tutustui myös keikkatyöläisen elämään sekä sai motivaatiota hakea Metropoliaan opiskelemaan terveydenhoitajaksi vuonna 2009.

Opintojen ohessa, Fadumo Ali jatkoi keikkatöitä sotealalla. Fadumoa vaivasi kuitenkin työyhteisöjen yleinen tyytymättömyys ja tämä sai Fadumon epäilemään että, oliko hän edes oikealla alalla. Vuosia myöhemmin Hoiwa Oy:n yrityksen arvoihin kuuluukin juuri työntekijöistä välittäminen, arvostus sekä luotettavuus.

Valmistumisen jälkeen 2013 Fadumon suunnitelma oli muuttaa Arabiaemiraatteihin. Kuitenkin sopimuksen työehdot saivat hänet toisiin ajatuksiin. Siispä Fadumo jäi Suomeen.

”Olin tylsistynyt.” Fadumo kuvailee tunnelmiaan ajoilta. Tällöin hän päätti tehdä muutoksen elämässään. Muutosta vauhditti lukuharrastus, erityisesti itsensä kehittämisen teemoista, sekä omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen sekä niiden kehittäminen.

Kun Fadumo oli päättänyt toimia Suomessa, hän perusti kaksi erilaista nettikauppaa sekä tuotti tapahtumia. Nettikaupat eivät kuitenkaan toimineet käytännön tasolla. Fadumo kuvailee näitä aikoja tärkeiksi muutoksen vuosiksi.

Jokainen pulma on liikeidea

Pitkäjänteisyys, itsekuri, optimismi, ongelmanratkaisukyky sekä kunnianhimo. Näin Fadumo Ali kuvailee omia vahvuuksiaan. Ali korostaa erityisesti pitkäjänteisyyttä. Kun asettaa tavoitteita, niissä on hyvä olla lintuperspektiivi. Jos keskittyy tavoitteeseen vain ”päivä kerrallaan”, ei välttämättä näe selvästi, missä haluaa olla esimerkiksi vuoden päästä. Fadumon optimismi näkyy myös ongelmanratkaisukyvyssä – jokainen pulma voi olla liikeidea.

Haasteina Fadumo Ali on kokenut muun muassa ennakkoluulot, esimerkiksi uskontoaan tai etnistä taustaansa kohtaan. Yle uutisoi vuonna 2018, että tutkimusten mukaan Suomi on yksi EU:n rasistisimmista maista. Se mikä näkyy osalle vain tutkimuksena, näkyy vähemmistön edustajille arkipäivän tilanteissa. Fadumo Ali näkee haasteet esteinä, jotka hän haluaa ylittää. Haasteet kaivavat näyttämisen halun pintaan. Fadumo kuitenkin muistuttaa, että joitakin ihmisiä nämä haasteet voivat ymmärrettävästi lannistaa.

Jos haluat olla iso, käyttäydy isosti

Yrittäjän on hyvä tietää, mitä haluaa omalta yritykseltään. Toimiiko pienyrittäjänä vai haluaako kasvattaa yrityksen kokoa? Fadumolle oli selvää, että Hoiwasta kasvaa iso yritys. Vuonna 2020 perustettu Hoiwa Oy:n alkuperäinen idea oli etähoito. Alkuperäinen idea kuitenkin vaihtui henkilöstöalan vuokrauspalveluun.

Kun tavoite oli selvä ja Hoiwasta haluttiin tehdä valtakunnallisesti tunnettu brändi, Fadumo ymmärsi, että tarvitsee tiimin ympärilleen. ”Hain tiimiin tekijöitä, jotka osaavat tehdä asioita, joita en itse osaa.” Fadumo summasi. Insinööritaustaiset Alin veljekset siirtyivät toimintaan mukaan.

Kasvua onkin tapahtunut eksponentiaalisesti. Vuoden 2020 lopulla vuokratyöntekijöitä oli 400 sekä liikevaihto 470 tuhatta. Vuoden 2022 loppupuolella vuokratyöntekijöiden määrä oli +7000 sekä liikevaihto 5,9 miljoonaa (10 kk).

Hoiwan vahvuuksia ovat arvostus työntekijöitä kohtaan ja heidän puoliensa pitäminen, alustateknologia sekä muun muassa pikapalkka. Hoiwaa on myös markkinoitu ympäri suomen kattavalla katumainnonalla. Tyytyväinen hoitaja -markkinointikampanjan kasvoina toimivat Hoiwan omat vuokratyöntekijät.

Tyytyväinen hoitaja -kampanjan mainoskasvoina toimivat Hoiwan omat hoitajat

Kuva: Tyytyväinen hoitaja -markkinointikampanjan kasvoina toimivat Hoiwan omat vuokratyöntekijät.

Vinkit yrittäjyydestä haaveileville

Fadumo Ali listaa kolme tärkeää huomiota yrittäjyyteen liittyen:

1. Epäonnistumisen pelko. Usein mieli toimii niin, että keskittyy asian negatiivissävytteiseen pohdintaan. Mitä jos en onnistu? Mitä jos nolaan itseni? Ali kannustaa sen sijaan miettimään mahdollisia onnistumisia sekä valitsemaan ihmiset oikein, joilta kysyy neuvoa. Idea on aluksi helpompi jakaa ihmisen kanssa, joka on vastaanottavainen sekä rohkaisee jatkamaan.

2. Kun lähtee yrittäjäksi, ei voi aloittaa huipulta. Taloudellinen tilanne on yksi yleinen asia, joka nousee esille, kun puhutaan yrittäjyydestä. Alin mukaan on hyvä aloittaa pienistä askelista, muun muassa priorisoimalla omaa rahankäyttöä, tekemällä töitä kerryttääkseen pääomaa sekä vaikkapa toimimalla opintojen sivussa yrittäjänä, jolloin oppii pikkuhiljaa bisneksen pyörittämisen salat.

3. Voittaja-fiilis. Menestys vaatii työntekoa. Mutta kun pääsee tavoitteissaan eteenpäin ja kokee ensimmäisen voittamisen tunteet, sillä on suuri voima myös tulevissa koitoksissa.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin Fadumo Alilta löytyy: hän lähtee pian Saksaan. Hoiwa Oy pyrkii kansainvälisille markkinoille.

Tutustu Hoiwa Oy:n toimintaan.

Tutustu Turbiinin toimintaan.